HISTORIE

In 1910 vestigde Berend Bisschop zich vanuit het nabijgelegen Toornwerd in Kantens met een winkel en werkplaats voor rijwielen en motoren.

In 1919 startte hij een buslijn: ‘BUURTVERKEER KANTENS – GRONINGEN V.V.’ Vanaf de jaren ’20 ontwikkelde het personenvervoer per autobus zich razendsnel doordat zowel de bussen als de wegen sterk verbeterden. De bussen kregen luchtbanden en de kleiwegen werden verhard.

In 1928 werd door Bisschop samen met nog twee busondernemers de Verenigde Automobiel Dienst Onderneming NV opgericht. De bestaande werkplaats van Bisschop werd in 1931 uitgebreid en voorzien van twee dienstwoningen. Deze uitbreiding werd door architect Berend Jager getekend in de toen populaire Amsterdamse School-stijl. Ook het kerkgebouw uit 1934 aan de Langestraat in het dorp is van zijn hand.

Jager was eind jaren ’20 uitvoerend architect tijdens de bouw van het raadhuis in Usquert. Dit raadhuis was een van de laatste ontwerpen van Berlage.

In 2005 kochten Harry & Marion Haak het in slechte staat verkerende pand om er te gaan wonen en werken. Omdat er na de jaren ’30 nog nauwelijks iets gewijzigd was verkeerde het pand grotendeels nog in de oorspronkelijke staat. Alleen een grootscheepse restauratie kon het pand redden. De restauratie heeft zo’n 15 jaar in beslag genomen. Ook is het nodige gedaan om het pand veiliger te maken in verband met de gasbevingen.

Als kroon op dat werk werd in 2018 aan het pand een monumentale status toegekend.